16 vuoden hiljaisuus

Petteri muistelee, osa III

22.4.2011

Keväällä 1995 olimme ryhtyneet tekemään omaa suomenkielistä biisimateriaaliamme, jota veivasimme Kiilumäessä, Karpan mökillä. Kun muutama biisi alkoi olla kasassa, roudasimme sinne analogisen kasiraiturin ja viritimme alkeelliset äänityssysteemimme. Äänitimme yhden päivän aikana viisi biisiä, joista vähän myöhemmin muodostui debyyttijulkaisumme, Ari Toikan miksauskäsittelyn jälkeen.

Kuka lienee keksinyt, että session tulokset kannattaa laittaa pihalle sellaisenaan... Olimme kuitenkin yhtä mieltä siitä, että narulle oli tarttunut ainutlaatuinen tunnelma. Niinpä julkaisuprosessi pantiin täytäntöön erittäin nopealla aikataululla, ja levy saatiin ulos heti alkukesästä 1995.

Sen jälkeen tuli julkaisurintamalla 16 vuoden hiljaisuus.

Jouluna 1996 järjestimme toisen saman tyyppisen treenikämppäsession, jonka tuloksena syntyi edelleen mainiota jälkeä, mm. biisit Vanha tammi, Sadonkorjuulaulu ja Heinäpellon laidalla. Session tuloksia kokeilimme sitten miksata pariinkin otteeseen, mutta emme kuitenkaan päässeet siinä määrin tyydyttävään lopputulokseen, että momentti olisi riittänyt uuteen levyjulkaisuun.

Seuraava levytysyritys tapahtui syksyllä 1998. Matkasimme Porvooseen Magnusborgin studiolle, jossa oli tarkoitus äänittää musiikkiamme oppilastyönä, Antti Hytin johdolla. Tuloksena kuusi biisiä, joissa oli hetkensä, mutta kokonaisuutena emme olleet tyytyväisiä. Oli ilmeistä, että kynnys uuden julkaisun tekemiseksi oli syystä tai toisesta johtuen noussut ihmeen korkealle, samalla kun omakustannustoimintamme alkuhuuma oli hiipunut.

Kului vuosia, joiden aikana hääräilimme enimmäkseen omilla tahoillamme, eikä uudesta julkaisusta enää edes tosissaan puhuttu. Ei ennen vuotta 2005. Yhteisen sauna-illan tuoksinassa päätimme, että uusi sessio tulee, ja jos hyvin käy, myös kokopitkä levy. Myös levyn tekotapa piti uudistaa, sillä treenikämppänauhoituksilla emme enää uskoneet saavamme aikaan teknisesti riittävän tasokasta jälkeä.

Keväällä 2006 alkoi biisejä olla jo riittävästi kasassa, jotta studioaika voitiin lyödä lukkoon. Kesä oli kuumimmillaan kun äänitykset maaseudun rauhassa Masan studiolla alkoivat, ehkä aavistuksen hermostuneissa tunnelmissa. Odotukset olivat kovat, mutta bändi oli pitkän tauon jälkeen hiukan ruosteessa. Karstat poltettiin pikkuhiljaa pois ja saimme parin päivän session tuloksena kovalevylle seitsemän biisiä, joista luonnollisesti lukematon määrä ottoja. Näistä sessioista levylle päätyivät siis Onnenpyörä, Liisanpuiston laitamilla, Kesä jotain ´71, Tuulikannel, Lupaus sekä Vanha tammi ja Vangiksi jäin. Nämä kaksi viimeksimainittua olimme ensi kertaa äänittäneet jo vuoden 1996 sessioissa.

Pohdimme mahdollisen julkaisun formaattia sen jälkeen uudelleen, mutta loppupäätelmä oli silti sama: uudet sessiot tarvitaan ennen kuin levy olisi valmis. Palasimme siis Masan studiolle keväällä 2008 ja saimme päivässä kasaan neljän uuden teoksen nivaskan, tällä kertaa astetta leppoisammissa tunnelmissa. Mukana olivat biisit Nuotiotarina, Kissa konepellillä, Talo, koira ja Volvo, sekä Hiljaisuuden vankila.

Tämän jälkeen äänittelin omassa kotistudiossani sivupersoonani Steve Valleyn kanssa joitakin kitara-, laulu- ja perkussioraitoja ennen kuin päästiin miksausvaiheeseen. Nyt materiaalia oli kiistatta riittävästi kokopitkää albumia ajatellen. Rikaksi rokkaan kaivoimme naftaliinista edellisen vuosituhannen nauhat, joiden ajattelimme tasapainottavan levykokonaisuutta. Albumin retrospektiiviseen teemaankin se tuntui sopivalta. Niinpä levylle tulivat mukaan myös Heinäpellon laidalla ja Sadonkorjuulaulu, uudelleenmiksattuina versiona tosin.

Aikaa kului vielä kolmisen vuotta ennen kuin saimme levyn ulos. Tällä välillä teimme joitakin täydentäviä äänityksiä Kiilumäessä, Markun kotona sekä Tampereella, omassa kotistudiossani. Ei niin, että tuo kulunut aika olisi ollut lopputyöstön osalta erityisen hektistä, oikeastaan ihan päin vastoin. Projekteilla nyt vain on tapana venyä kun asialla on tämä neljän laiskanpulskean hämäläismiehen hartaasti harkitseva ja demokraattinen kollektiivimme.

 

 

 

Kaikki uutiset ja tarinat

16 vuoden hiljaisuus