Uutisia ja tarinoita
 
 

 

Bio – Cee, Tee, äR ja äL

Yhtyeemme on kotoisin Lounais-Hämeestä, maisemista joiden historiallisina maamerkkeinä ovat mm. Finlaysonin tekstiilitehdas, kapearaiteinen rautatie ja loppumattomat viljavainiot. Historia ja juuret ovat meille tärkeitä vaikka bändi on vuosien saatossa levittäytynyt kotiseutunsa ulkopuolellekin, Helsinkiin ja Tampereelle.

Vuonna 1993 kokoonnuimme ensi kertaa yhdessä soittamaan vaikka olemme kolunneet samoja hiekkalaatikoita jo lapsuusvuosista asti. Ensimmäinen keikka tehtiin Forssan Palokunnanaukiolla hyväntekeväisyyskonsertissa, jossa keräsimme varoja paikallisen sairaalan lastenosastolle. Bändin, tai oikeastaan projektin nimenä oli tuolloin Bad Moon Rising. Nokkelimmat voivat päätellä, että silloin soitimme CCR-covereita.

Vähän myöhemmin projektista tuli bändi, kun huomasimme yhteistyön toimivan, ja keikkapyyntöjä alkoi tulla tasaisesti ilman että olisimme tehneet itsestämme suurta numeroa. Cover-keikkailun ohessa aloimme tehdä myös omaa musiikkiamme, jonka esityskieleksi valikoitui suomi.

CD-maxi Partaalla (1995) on ensimmäinen yhteinen julkaisumme. Levyllä esittelimme viisi uutta suomenkielistä biisiämme, joiden tyyliä Rumbassa verrattiin (tuolloin jo väliaikaisesti hajonneeseen) Kolmanteen naiseen. Vertaus oli sikäli osuva, että molempien musiikissa oli konstailemattoman maanläheisiä ja maaseutuhenkisiä sävyjä, ja hyvin niukasti pyrkyä kaupunkilaistyyppiseen rock-uskottavuuteen. Touhumme oli varsin kotikutoista, sillä äänitimme levyn omatoimisesti treenikämpällämme analogisella kasiraiturilla, livenä. CD-julkaisukin siitä tuli oikeastaan vahingossa kun totesimme materiaalin odotettuakin paremmaksi.

Läpimurto jäi tekemättä vaikka saimmekin levystä hyvää kritiikkiä ja kohtuullisesti radiosoittoakin. Ilman manageria emme kai vaatimattomuuttamme tohtineet tuoda itseämme julki siinä määrin kuin breikkaaminen olisi edellyttänyt. Tottelimme siis tuolloin edelleen nimeä Bad Moon Rising (lyhyesti BMR), koska teimme yhä myös cover-keikkoja CCR-tribuuttihengessä.

Vuosien saatossa toimintamme hiipui vaikka teimme edelleen satunnaisesti cover-keikkoja ja omaa musiikkiamme, muiden kiireiden salliessa. Maantieteellinen hajaannuksemme johti myös siihen, että kaikilla oli myös muita bändejä ja projekteja omilla tahoillaan.

Vasta vuonna 2005 aika oli kypsä uuden levyprojektin aloittamiselle. Hämäläisellä mentaliteetillamme teimme asioita hissun kissun, kiirehtimättä. Niinpä keväällä 2011 saimme levyprojektin päätökseensä. Kokopitkän CD:n nimeksi tuli Syviä uria, ja sen teemaksi muodostui retrospektiivinen katsaus juuriimme ja yhteiseen historiaamme. Uudempien teosten oheen ujutimme levylle mukaan myös muutaman edellisellä vuosituhannella tehdyn biisin, joista osa oli äänitettykin samalla metodilla kuin Partaalla: keskellä maaseudun rauhaa sijaitsevaan pieneen mökkiin kyhätyssä väliaikaisessa treenikämppästudiossamme.

Uutta julkaisua varten kokoonpanon nimeksi otettiin Cavén Tähtinen Rinne Laakso (tuttavallisemmin C-T-R-L), sillä halusimme tehdä pesäeron coverbändi-identiteettiimme ja astua esiin rohkeasti omilla nimillämme.

Bändi on ollut koko historiansa ajan täsmälleen samassa koostumuksessaan:

Kari "Karppa" Cavén on bändin basisti ja koossapitävä voima, joka pompottelee Fenderiään myös lukuisissa muissa kokoonpanoissa, joista mainittakoon Janne Hurmeen keikkabändi Erikoismiehet sekä power-trio Voimakolmikko.

Markku Tähtinen (laulu, akustinen kitara, huuliharppu) tunnetaan esikuvansa mukaisesti Vorssan Vogertynä, raastavan rosoisen äänensä ansiosta. Markun heittäytymiskykyä on nähty myös mm. Forssan teatterin lavalla, trubaduurikeikoilla ja Monstermen-yhtyeen solistina. Noin puolet C-T-R-L:n biiseistä on Markun käsialaa.

Matti Rinne (rummut, perkussiot ja taustalaulu) on bändin moottori, jonka sitkeys ja peräänantamattomuus ovat johtaneet bändiä moniin seikkailuihin vuosien varrella. "Pakilan patteristi" vaikuttaa myös Monstermen-yhtyeessä.

Petteri Laakso (kitarat, mandoliini ja laulu) on toinen bändin pääasiallisista biisintekijöistä sekä monipuolinen muusikko, joka on esiintynyt myös mm. yhtyeissä Pretoria, Supernaiivi ja Planeth.